8.04.2008

ПОЕТИЧНИЙ ФЛЕШ-МОБ У ЛУГАНСЬКУ

 

Ця історія розпочалася давно й, здавалося, закінчилася в 2006 році. Розпочалася, коли родина Мошенських, засновників Групи компаній «Планета», в 2004 році вирішила підтримати випуск повного видання віршів свого земляка Василя Голобородька. Для роботи над книгою, до якої ввійшли вибрані твори поета з 1962 по 2003 рік, запросили іменитих художників ? Володимира та Олексія Чуприніних. Видання вийшло багато ілюстрованим. Його оцінили знавці видавничої справи й вручили збірці «Ми йдемо» приз у номінації «Красне письменництво» престижної премії «Книга року».

 

Основна частина тиражу за рішенням засновників Групи компаній «Планета» безкоштовно передали до наукових, публічних дитячих бібліотек усіх обласних центрів, частина – авторові. Книга ніколи не надходила в продаж, тобто володіти нею могли тільки ті, кому її подарував автор. У самій Групі компаній «Планета» зберігається невелика кількість унікального видання – як «золотий фонд» для тих, які воістину цінує українську поезію. На цьому, здавалося, історія цього видання, що відразу стало бібліографічною рідкістю, закінчилося.

 

І от свіже повідомлення з Луганська. 7 квітня на його центральні вулиці вийшли молоді люди з літературного об'єднання СТАН та їхні друзі. Вони українською мовою вітали перехожих із днем народження й дарували роздрукований на аркушах паперу вірш Василя Голобородько «Золотий птах». Як виявилося, флэш-моб був присвячений дню народження цього «патріарха східноукраїнського неомодерна». Акція, як і належить флеш-мобу, тривала недовго, утворюючи на вулицях Оборонній та Радянській хвилинні «завихрення» людського потоку. У тих, кому дісталися аркуші з віршами, на обличчях було написане подив і захоплення. Для багатьох ім'я Василя Голобородько стало відкриттям, незважаючи на те, що відповідно до недавнього опитування місцевої газети «Час Луганська» Голобородько ввійшов до списку десяти великих луганчан разом з В. Далем, О. Стахановим та С. Бубкою. За словами учасниці літературного об'єднання СТАН поетеси Любові Якимчук, акція «Із днем народження!» ? тільки перший крок до того, що Голобородько будуть читати не тільки в перекладі на англійську, німецьку, французьку, іспанську, португальську або польську, а й в оригіналі українською, на його Батьківщині. Так, завдяки активістам СТАНу мешканці Луганська почали тиждень із літературного сюрпризу. 

 

– Для нас було несподіваним, що юні люди так добре знають творчість Василя Голобородько й для популяризації його поезії вийшли на вулиці, – розповідає Сергій Мошенський, один із засновників ЗАТ «Планета-Буд», головного підприємства Групи компаній «Планета».  – Ідея дарувати вірші перехожим  – чудова! Той, хто живе серцем, зможе почути прекрасну мову поезії Василя Голобородько, незважаючи ні на що. Завдяки таким поетам і такій потужній підтримці їхніх шанувальників Луганськ, який для всіх асоціюється з російською мовою, повертається до свого історичного коріння. Тому ми із задоволенням передаємо частину нашого «золотого» запасу учасникам флеш-мобу.

ДОВІДКА

Група компаній «Планета» впроваджує широку програму з відродження с. Ящиково Перевальского району Луганської області, звідки родом родина Мошенських. Тут будуються котеджі для місцевих мешканців, церква, оновлюються шляхи. Розпочато проектування двох великих заводів – з обробки каменю та виготовлення металоконструкцій, а також швейної фабрики. Відродження населеного пункту пов'язується не тільки з наданням робочих місць, а й із програмою з відновлення культурної спадщини. Так, зокрема, Група компаній «Планета» підтримала етнографічну експедицію для майбутнього видання «Фольклор Луганщини».

 



Контакти

04071, м. Київ,
вул. Костянтинівська, 32-Б.
E-mail: info@planeta.ua

+38 (044) 494 19 12

: ,
Show stat
  All: 42271
  Unique today: 20
  All Today: 57